Mersul pe jos mai sanatos decat cu masina

January 13, 2010 at 5:59 pm Leave a comment

Mersul pe jos este cu siguranta cel mai usor si extrem de des intilnit tip de exercitiu. Alte activitati provoaca mai multe teme de discutie si implicit publicitate, dar totusi ele nu numara atit de multi adepti precum mersul pe jos. Exista extrem de multe persoane care practica cu regularitate acest tip de pregatire fizica, iar numarul lor este in crestere pe zi ce trece.

Mersul pe jos este singura forma de antrenament fizic a carei rata de participare nu a fost in descrestere in ultimii ani. In America, jumatate din 165 de americani adulti practica cu regularitate mersul pe jos, iar in cadrul unui studiu national, cel mai mare procentaj din cadrul persoanelor care merg pe jos (39,4 la suta) s-a inregistrat in cadrul persoanelor trecute de 65 de ani.

Spre deosebire de tenis, alergare, schi si alte activitati care au cunoscut in ultimii ani o popularitate crescuta, mersul pe jos a fost de-a lungul timpului larg raspindit, fiind cunoscut ca o activitate recreationala si de imbunatatire a conditiei fizice.

In ziua de azi, mersul pe jos cistiga din ce in ce mai multa popularitate, conturindu-si forta prin redescoperirea caracterului sau folositor, a placerii si a calitatii sale de imbunatatire a sanatatii.

O modalitate excelenta de imbunatatire a conditiei fizice
Oamenii apeleaza la mersul pe jos din mai multe motive: din placere, pentru a scapa de tensiuni, pentru a gasi un moment de intimitate cu propria persoana, sau pentru a se deplasa dintr-un loc intr-altul.

Adesea considerat in trecut ca fiind o activitate mult prea usoara pentru a fi luata in serios, mersul pe jos a cistigat in prezent mai mult respect ca modalitate de imbunatatire a conditiei fizice. Studiile au aratat ca, atunci cind este practicat in mod regulat si in ritm vioi, poate imbunatati capacitatea organismului de a consuma oxigen in timpul efortului depus, poate mari ritmul cardiac, reduce tensiunea arteriala si spori randamentul inimii si al plaminilor. Ajuta de asemenea si la arderea caloriilor in exces.

Deoarece obezitatea si tensiunea arteriala ridicata se numara printre factorii de risc pentru bolile de inima si infarcte, mersul pe jos este un antidot perfect impotriva acestora.

Mersul pe jos arde aproape aceeasi cantitate de calorii ca si alergatul, ceea ce este o veste foarte buna pentru cei carora li se pare dificil sa practice jogging-ul pe distante lungi. In 15 minute de mers in ritm alert pe o distanta de un kilometru si jumatate se ard aproape acelasi numar de calorii ca si in cazul jogging-ului efectuat pe aceeasi distanta in 8 minute si jumatate. In cazul mersului pe jos, persoanele supraponderale vor arde mai multe calorii decit persoanele slabe. De exemplu, un studiu a aratat ca o persoana de 50 de kilograme arde jumatate din caloriile pe care le arde o persoana de 100 de kilograme mergind pe jos aceeasi distanta.

Nu arde mai multe calorii, dar are efecte benefice
Desi mersul pe jos in ritm alert nu arde mai multe calorii, un mers mai antrenant va avea mai multe efecte benefice asupra conditiei fizice a persoanei in cauza. Daca avem in vedere efectele benefice ale mersului pe jos pentru rezistenta inimii si a plaminilor, felul in care fiecare si le dezvolta depinde de nivelul initial al conditiei sale fizice. O persoana care este intr-o forma fizica proasta va avea un ritm incet de mers, in timp ce o persoana cu o conditie fizica excelenta va putea sa mearga mult mai repede sau mai mult, pentru a-si imbunatati conditia fizica actuala. Studii recente au demonstrat ca organismul poate beneficia pe termen lung in urma exercitiilor viguroase, pentru ca, dupa o perioada de antrenament intens, metabolismul ramine la acelasi nivel ca in perioada de exercitii intense, ceea ce duce la arderea caloriilor in exces.

In unele studii cu referire la pierderea in greutate sau la exercitiile pentru imbunatatirea conditiei fizice, mersul pe jos s-a dovedit de fapt a fi mult mai eficient decit alergatul sau alte activitati intens mediatizate. El este de asemenea considerat sportul cu cel mai scazut grad de accidentari si inregistreaza cel mai mic procent de persoane care renunta sa-l mai practice.

Care sint avantajele specifice
Pe linga efecte benefice pe care le are in comun cu celelalte activitati fizice, mersul pe jos mai are si citeva avantaje specifice, dupa cum urmeaza:
a Oricine poate sa practice mersul pe jos. Nu aveti nevoie de antrenament pentru a va plimba. Probabil ca pentru a deveni o persoana care practica mersul pe jos in mod constant, tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti mai repede, mai mult si sa efectuati plimbari din ce in ce mai dese.
a Puteti sa alegeti aproape orice loc pentru a practica mersul pe jos. Pentru a gasi un loc de plimbare este necesar doar sa iesiti pe usa. Aproape orice loc, cum ar fi un trotuar, o strada, drum, poteca, parc, cimp sau magazin universal poate fi un loc ideal de plimbare. Varietatea de posibilitati de practicare a acestei activitati face ca mersul pe jos sa fie considerat una dintre cele mai practice si placute activitati fizice.
a Puteti sa va plimbati oricind. Nu aveti nevoie de un partener sau o echipa pentru a va plimba, asa ca va puteti fixa propriul program. Vremea nu pune aceleasi piedici si probleme ca in cazul altor sporturi. De asemenea, mersul pe jos nu depinde de anotimp si poate fi practicat si la temperaturi extreme, care sint improprii altor activitati.
a Nu este o activitate costisitoare. Nu trebuie sa platim taxe pentru a fi membrii unui anumit club sau pentru a merge intr-un loc special amenajat. Singurul echipament de care avem nevoie consta intr-o pereche de pantofi sau adidasi trainici si haine confortabile.

Advertisements

Entry filed under: Fitness romanesc. Tags: , , .

How to control your hunger? EXERCITII FITNESS PENTRU BRATE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


All the fitness information that you need! Become Active and Healthy! Afla cum sa dai jos burtica!

Join 3 other followers

Blog Stats

  • 9,668 hits

%d bloggers like this: