Practica gimnastica de intretinere… la domiciliu!

February 5, 2010 at 6:28 pm Leave a comment

Specialistii ne recomanda sa practicam un program de gimnastica de intretinere functionala la domiciliu.

Poate fi dificil la inceput pana te obisnuiesti cu noua rutina dar este spre binele tau.

Gimnastica de intretinere functionala poate fi efectuata zilnic, pe o durata cuprinsa intre 10-30 minute, in functie de scopul urmarit. Durata mai mare corespunde situatiilor in care exista o afectiune ce trebuie tratata sau intretinerea unui efect terapeutic deja instalat. Duratele mai scurte corespund programelor zilnice de intretinere functionala.

Gimnastica medicala sau de intretinere functionala mai poate fi executata cu o frecventa de trei sedinte saptamanal, situatie in care durata creste la 40-50 minute si cuprinde perioada de incalzire de 10 minute, perioada de exercitii propriu-zise si o perioada finala sau de incheiere a programului.

Pentru doamnele de varsta adulta se recomanda exercitiile care intaresc musculatura toracelui, in special muschii pectorali dar si exercitiile care tonifica musculatura copselor si feselor.

1. Musculatura pectorala se tonifica prin:

– exercitii efectuate cu bratele intinse in fata si greutati de 1,5 kg tinute in maini. Se indeparteaza bratele spre lateral si se apropie in fata, la acelasi nivel de opt ori. Setul se repeta in serii de unu – patru exercitii.

– exercitii efectuate cu greutati de 1,5 kg tinute in maini. Se indoaie din cot si antebratele se apropie de piept. Apoi se indeparteaza in fata, pana cand tot membrul superior se gaseste intins inainte de opt ori. Setul de exercitii se repeta de unu – patru ori.

– flotari realizate pe sol sau in plan inclinat, sprijinul realizandu-se pe planul mesei, speteaza unui scaun sau raftul unei biblioteci. Se repeta de opt ori, cate unu – patru serii.

2. Musculatura coapselor (flexori extensori, adductori si abductori) se tonifica prin mobilizari ale intregului membru inferior din sold, pe toate directiile de miscare, din pozitia de culcat pe spate, pe burta sau din lateral, avand atasate greutati de 1,5 kg la nivelul gleznelor. Exercitiile se repeta de opt ori, seturi de unu – patru.

3. Musculatura fesiera se tonifica din pozitia in picioare sau in cumpana. Din picioare, se extinde piciorul in spate si se inalta de la sol, cat mai sus, avand atasat la glezna celebra greutate de 1,5 kg. Se repeta de opt ori, in serii cuprinse intre unu – patru exercitii. Cumpana este pozitia in care cu un membru stam pe genunchi iar celalalt este extins in spate si ridicat de la sol cat mai mult. La nivelul gleznei este atasata greutatea de 1,5 kg. Se mai poate indoi gamba pe coapsa si apoi sa se extinda, ceea ce diversifica exercitiul propus. Acesta se repeta si el de opt ori in cate unu – patru serii.

Pentru barbatii adulti sunt utile exercitiile care urmaresc sa tonifice musculatura bratelor, in special bicepsii cat si musculatura abdominala.

Musculatura bratelor se tonifica efectuand o serie de mobilizari ale antebratelor fata de brate, cu purtarea unor greutati de 2 kg in maini.

Musculatura abdominala se tonifica cel mai bine prin mobilizari ale toracelui fata de abdomen, utilizand planul inclinat sau din pozitia lungit pe spate.

Specialistii recomanda efectuarea unor programe de gimnastica in scopul mentinerii starii de sanatate dar si a bunei functionalitati a aparatului locomotor, cardiovascular si respirator.

Iata in continuare cateva beneficii pe care le prezinta gimnastica medicala (de intretinere):

· cresterea fortei musculare,
· cresterea mobilitatii articulare, a coordonarii miscarilor si a mersului,
· reconditionarea aparatului respirator,
· prevenirea demineralizarii sau cresterea densitatii minerale osoase in cazul osteoporozei,
· prevenirea sau ameliorarea modificarilor cerebrale,
· prevenirea sau ameliorarea functiei cardiace, cu scaderea tensiunii arteriale,
· imbunatatirea metabolismelor glucidic (diabet zaharat) si lipidic (dislipidemii sau hipercolesterolemii),
· cresterea nivelului hormonal global cu imbunatatirea rezistentei generale a organismului la efort si imbolnaviri,
· ameliorarea troficitatii tuturor aparatelor si sistemelor, inclusiv a pielii, cu prevenirea disfunctionalitatilor si a imbolnavirilor la nivelul aparatului digestiv si renourinar,
· ameliorarea tulburarilor circulatorii venolimfatice sau arteriale.

Advertisements

Entry filed under: Fitness romanesc.

Regimul proteic, regimul starurilor Cum sa te mentii in forma acasa facand fitness?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


All the fitness information that you need! Become Active and Healthy! Afla cum sa dai jos burtica!

Join 3 other followers

Blog Stats

  • 9,668 hits

%d bloggers like this: